Токар. Спеціальна технологія. 3 розряд. Тема 2. п. 2.4

Якість обробки зовнішніх циліндричних та плоских торцевих поверхонь

 

Найпоширенішим інструментом для вимірювання розмірів деталей після чистової обробки є штангенциркуль типу ЩЦ-1 і ШЦ-2, мікрометричні й індикаторні інструменти. Точність вимірювання до 0,01 мм забезпечує мікрометр (рис. 2.3.36). Основною його деталлю є мікрометричний гвинт, крок якого становить 0,5 мм. Гвинт загвинчується в гайку, що міститься всередині стебла 5, і зв'язаний з барабаном 6, на скосі якого нанесено кругову шкалу на 50 поділок. На стеблі нанесено основну міліметрову шкалу. Визначений між нерухомою 2 і рухомою 3 п'ятками (хвостовик мікрометричного гвинта) розмір читається так: цілі міліметри, позначені на шкалі стебла скосом барабана, плюс соті частки міліметра, позначені лінійкою основної шкали на шкалі барабана. Приклад читання результату вимірювання показано на рис. 37. Щоб не перевищити зусилля притискування рухомої п'ятки до об'єкта вимірювання, користуються допоміжним барабаном («тріскачкою»). Приклад контролю зовнішнього діаметра мікрометром зображено на рис. 38.

p2 17

Інструментальна промисловість випускає мікрометри, що мають широкий діапазон границь вимірювання: 0...25, 25...50, 50...75, 75...100, 100...150, 150...200, 200...300 мм.

Для різноманітних технічних вимірювань застосовують індикатор годинникового типу (рис. 39). На корпусі приладу є кругова шкала з ціною поділки 0,01 мм. По колу шкали рухається стрілка, обертання якій надається шестеренно-рейковою передачею від вимірювального штифта. Наконечник штифта торкається до вимірювальної поверхні деталі, і коливання її розміру передається на стрілку, яка й фіксує коливання розміру на шкалі. Індикатор годинникового типу закріплений у спеціальному штативі (рис. 40).

p2 18

Точне вимірювання зовнішніх поверхонь (до 0,01 мм) виконують індикаторним калібром-скобою, який заздалегідь налаштовують на номінальний розмір за мірними плитками. Під час вимірювання стрілка на шкалі індикатора показує відхилення від номінального розміру.