Токар. Спеціальна технологія. 3 розряд. Тема 5. п.5.6.

Вихрове нарізування. Конструкція вихрових головок


Існують два способи вихрового нарізування різьби: спосіб зовнішнього (рис. 17, б) та внутрішнього (рис. 17, а) торкання. Оброблювану деталь закріплюють у патроні, і вона обертається з невеликою частотою (зазвичай 3—40 хв-1). Твердосплавний різець установлений у спеціальній різцевій головці й обертається зі швидкістю 1000—3000 хв-1. Різцеву головку встановлюють на каретці верстата замість супорта і вона отримує подачу, що дорівнює кроку різьби (рис. 18).

p5 46

Вісь різцевої головки не збігається з віссю деталі, тому процес різання безперервний. Стружки виходять дрібними і при великій швидкості різання вихром розлітаються у всі сторони. В різцевій головці можуть бути встановлені від одного до чотирьох різців.
Конструкція різця для нарізування метричної різьби показано на рис. 19, його розміри — в табл. 2, а режими різання — в табл. 3.

p5 47

p5 48

p5 49

Вихрове нарізування застосовують і для отримання внутрішніх різьб. При нарізуванні різьби цим способом утворюється вихор дрібних стружок (звідки й назва), тому пристрій накривають щитком.