Токар. Спеціальна технологія. 3 розряд. Тема 8. п. 8.2.

Обробка деталей на планшайбі

Навчальні питання

1. Улаштування та застосування планшайби.

2. Способи вивірки робочої поверхні планшайби.

3. Деталі, які обробляються на планшайбі.

4. Способи встановлення, вивірки та закріплення деталей.

5. Прихвати; правила їх розміщення та закріплення на планшайбі.

6. Заходи урівноважування противаг і встановлення на планшайбі фіксаторів при обробці партії деталей.

 

 

У простому чотирикулачковому патроні можна встановлювати й закріплювати найрізноманітніші за формою деталі. Однак зустрічаються такі деталі, встановлювати та закріплювати які зручніше на планшайбі або на косинці.
Планшайба являє собою чавунний диск, постачений маточиною для нагвинчування на кінець шпинделя; на передній площині є 4—6 канавок Т-подібного профілю та кілька наскрізних отворів.
Заготовку до планшайби кріплять:
• болтами через пази планшайби (якщо в заготовці є отвори);
• прихоплювачами з Г-подібною головкою («костилями») (рис. 5, а);
• планками-прихоплювачами (рис. 5, б). При нагвинчуванні гайки на гвинт 7 один кінець планки (прихвата) 6 спирається на прикручену опору 5, а другий — притискує заготовку до планшайби;
• планками через заготовку (рис. 5, в).

 

p8 5

Спочатку гайки затягують «хрест-навхрест», а потім — остаточно. Після закріплення й оброблення першої заготовки на планшайбі встановлюють упори 9, по яких фіксують положення наступних заготовок партії, що скорочує час на вивірення й закріплення.

 

Можливе поєднання кріплення заготовки кулачками й прихоплювачами, кулачками й планками через заготовку, прихоплювачами й планками (рис. 5, в).

 

На рис. 6 показано установку й закріплення шатуна на планшайбі для оброблення в ньому отвору. Нижня головка шатуна 4 центрується гвинтами 6 косинців 5, установлених в Т-подібних пазах. Стрижень шатуна закріплюються двома планками 2 з підкладками 1; планки затиснуті болтами 3, вставленими в поздовжні отвори планшайби. Оскільки центр ваги планшайби після закріплення на ній шатуна зміщений відносно осі її обертання, на планшайбу з протилежного до верхньої головки боку привернуто вантаж — противагу 7 для урівноваження планшайби з деталлю, інакше планшайба при обертанні битиме й розбовтуватиме шпиндель верстата в підшипниках.

 

p8 6
На рис. 7 показано установку й закріплення на планшайбі корпусної деталі 1 за допомогою планок 4, упорних стояків 2 і болтів 3.

p8 7

 

Слід стежити за тим, щоб стояки під затискними планками були такої самої висоти, як і стінки деталі в місці кріплення. Затискні болти слід розташовувати якомога ближче до деталі. Планки мають лежати рівно, без перекосу, а болти бути рівномірно (але не дуже сильно) затягнуті, інакше можна вигнути затискувану деталь.
Установлення деталі на планшайбі перевіряють рейсмусом, а більш точно — індикатором.